Strada Octav Doicescu, nr. 17, Sibiu

Program

Non-Stop

Sunati-ne

0745 848 554

Contact

Zambetul tau perfect e doar la un click distanta !

Strada Octav Doicescu, nr. 17, Sibiu

Sunati-ne

0745 848 554

Program

Non-Stop

Contact

Zambetul tau perfect e doar la un click distanta !

Parodontologie

Parodontita, cunoscută și ca parodontoză, reprezintă inflamația parodonțiului – ligamentul periodontal, gingia, cementul și osul alveolar.

De obicei, se prezintă ca o agravare a gingivitei.

Parodontita dăunează țesutului moale și distruge osul care va susține dinții.

În final, boala poate determina pierderea dinților.

Datorită acumulării tartrului, se favorizează depunerea continuă de placă bacteriană în apropierea rădăcinii dinților, cauzând cronicizarea inflamației.

Acest proces duce la detașarea lentă a gingiilor de suprafața dinților, formându-se goluri numite pungi parodontale, spații în care bacteriile se înmulțesc puternic. De aici, infecția ajunge la structurile osoase de susținere a dintelui pe arcadă, procesul conducând la căderea dinților.

Semnele clinice ale parodontozei

Diagnosticarea parodontozei este simplă și se efectuează în baza unui consult stomatologic efectuat de medicul nostru specializat în parodontologie.

Gradul de afectare este stabilit prin examinarea cu ajutorul sondei parodontale, care determină adâncimea șanțului gingival.

Principalele simptome ale debutului bolii parodontale sunt:

  • Inflamația gingiei;
  • Modificarea culorii gingiei – de la roz la roșu violaceu;
  • Sensibilitate dentară, la cald și rece;
  • Sângerarea gingiei;
  • Senzația de prurit gingival.
  • Simptomele se observă inițial doar la gingia dintre dinți, urmând ca ele să se generalizeze.

Simptome ale bolii parodontale avansate sunt:

  • Retragerea gingiei de pe dinți;
  • Apariția pungilor parodontale;
  • Mobilitatea dinților;
  • Pierderea dinților.

Cauze și factori favorizanți

Debutul parodontozei este însuși depunerea de placă dentară în timpul meselor. Atunci când aceasta nu este îndepărtată regulat, de două ori pe zi, se poate întări sub linia gingiei, ducând la acumularea de tartru.

Acesta nu poate fi înlăturat prin igiena orală, necesitând un tratament stomatologic numit detartraj profesional.

Acesta înlătură pericolul, dar dacă igiena orală nu va fi realizată regulat, stratul de tartru se va reface rapid.

Tartrul este ca un depozit de bacterii, fapt care duce la inflamarea gingiilor.

Parodontoza are si factori favorizanti:

  • Locali – fumat, tartru, traumă ocluzală, carii;
  • Generali – genetici, schimbări hormonale (sarcină, monopauză, utilizarea de anticoncepționale), boli sistemice (diabet zaharat, HIV, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plan etc.), tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor.

Prevenția parodontozei

Efectuarea consultului stomatologic odată la 6 luni, a periajelor profesionale și detartrajelor dentare, în caz de nevoie.

Odată la 6 luni, medicul stomatolog trebuie să inspecteze starea de sănătate orală, pentru tratarea la timp a oricăror afecțiuni apărute.

Tratamentul unei afecțiuni în stadiu incipient este ușor, rapid, nedureros și necostisitor. Întârzierea consulturilor, nerespectarea necesității lor, duc la agravarea și înmulțirea afecțiunilor orale, până când tratarea lor devine iminentă, ca urmare a durerilor insuportabile.

Deseori, dinții nu mai pot fi salvați, ducând la necesitatea implanturilor dentare sau a punților dentare, ce sacrifică dinți sănătoși.

Dintre toate afecțiunile, parodontoza este aceea cu cele mai grave consecințe, ducând la căderea efectivă a dinților, în timp.

În cadrul consultului regulat, vei primi nu doar îngrijiri medicale, ci și sfaturi asupra metodei corecte de periaj dentar și asupra regulilor necesare în cazul tău particular, pentru prevenirea afecțiunilor orale.

Tratament

Parodontoza se tratează, dar esențial este să fie depistată în stadiu incipient. Cu cât stadiul ei de evoluție este mai avansat, cu atât este mai greu de tratat, ajungându-se ca în stadiu final să fie foarte greu tratabilă.

Succesul tratamentului ține de mulți factori, dintre care cel mai important este conștientizarea, voința și dedicarea pacientului.

În prezent, tehnologiile avansate precum laserul salvează dinți considerați netratabili în trecut. Primul pas este diagnosticarea precoce, iar aceasta este posibilă doar în cazul realizării regulate a consulturilor stomatologice, odată la 6 luni.